2016. szeptember 25., vasárnap

GEOTÓP Napok 2016. október


A Geotóp a geo (Föld) és toposz (hely) összevonásából jött létre. Jelentése: olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.
Idetartoznak a barlangok, kőzetek, ásványok előfordulási helyei, érdekes sziklafalak stb. 

A Nemzeti Parkok területén a Magyarhoni Földtani Társulat ProGeo Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya szervezi a túrákat, ld. http://www.geotopnap.hu/turak-2016  Itt meg lehet nézni Magyarország térképén a túrák helyszíneit. A piros jelre kattintva megjelenik a rövid ismertetője, de itt is lehet jelentkezni : http://magyarnemzetiparkok.hu/events/event/geotop-napok-3/
A vezetések szakemberekkel történnek.

Forrás: [origo]
(Forrás: http://www.origo.hu/utazas/20080502-hetvegi-kirandulas-a-fertorakosi-kofejto.html)
2016.10.01.
Békéscsaba – kerékpáros túra
Csólyospálos – Csólyospálosi földtani tanösvény
Fertőrákos – mészkőbánya
Tata – Tatai Geológuskert
Salgótarján – Pécskő és környéke
Sárospatak – Megyerhegyi tengerszem
Szarvaskő – Szarvaskői földtani tanösvény

2016.10.08.
Bódvarákó – Esztramos-hegy
Budapest – Sas-hegyi természetvédelmi terület
Csákvár – Haraszt-hegy
Gánt – Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum melletti külszíni bemutatóhely
Madaras – Madarasi téglavető
Olaszfalu – Eperjes-hegyi tanösvény
Pusztamarót – Gerecsei tájvédelmi körzet
Tarpa – Tarpai Nagy-hegy
Villány – Ammonitesz tanösvény
Zirc – MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum

2016. szeptember 21., szerda

"Év ásványa 2016, Év ősmaradványa 2016" Családi nap Tatán 2016.10.01.

Ennek a programnak az előzménye, hogy 2015-ben a Magyarhoni Földtani Társulat elindította az "Év ásványa" és az "Év ősmaradványa" programot. A célja, hogy népszerűsítse az ásványokat és az ősmaradványokat, ezen kívül az ismeretterjesztés is fontos szerephez jusson. Szavazni lehetett a Facebook-on és az MFT honlapján, így lett a nyertes ásvány a gránát 

(Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2016/tv1602/granat.html)
és a nyertes ősmaradvány a Nummulites.

(Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2016/tv1601/fozy.html)

2016.10.01-én szombaton Tatán a Geológus kertben lesz családi program, a Geotóp napi programok keretében. Előadások, interaktív játékok várják a látogatókat.
Érdeklődni Gherdán Katalin programkoordinátornál lehet: gherdankata@hotmail.com.
(Forrás: http://www.foldtan.hu/ - Eseménynaptár)

"1984-ben létesítették, geológiai és paleontológiai (földtani és őslénytani) szempontból jelentős bemutatóhelyek közé tartozó hely a tatai Kálvária-domb Geológiai Természetvédelmi Terület. A bemutatóhely a nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg. Jól nyomon követhető e régió mezoikumának, a föld geológiai középkorának alakulása. A geológiai szabadtéri múzeumban a földtani látványosságokat mintegy hatszáz növénycsoportból álló telepített botanikai gyűjtemény egészíti ki."(Forrás: http://www.tata.hu/4888/geologus_kert )

(Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2015/03/01/megujul-a-tatai-geologus-kert)


További részletek itt:

A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa c. könyv ismertetése

2015-ben jelent meg a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány kiadásában: A BAKONYI DINOSZAURUSZOK CSODÁLATOS VILÁGA: a magyar dinoszaurusz-lelőhely és az utóbbi évek világhírű felfedezései c. könyv, melynek szerzői ŐSI ATTILA, MAKÁDI LÁSZLÓ, BOTFALVAI GÁBOR és BODOR EMESE RÉKA


Ez a kiadvány nem csak a témája (világszenzáció) miatt kuriózum, hanem, mert a XXI. században, hazánk területén található őslényekről, egy témakörben, ismeretterjesztő, tudományos alapokon nyugvó könyv magyar szerzőktől még nem készült a gyerekeknek. Kicsit elfogult vagyok, hisz az őslénytan gyermekkorom óta mindig közel állt a szívemhez és hát a szerzők közül kettő, kedves kollégám.

Hogy miről szól ez a 64 oldalas könyv?
Bemutatja a Bakonyban - Iharkúti bánya- területén megtalált ősmaradványokat, melynek első leletei 2000-ben kerültek elő. Hogy látványosabb legyen, mindegyik oldalán színes rajzok díszítik a könyvet, Pecsics Tibor által.

2016. szeptember 18., vasárnap

Kőolaj és földgáz bélyegek = Petroleum and natural gas stamps

Üdvözlök minden Kedves Olvasót!

A mostani bejegyzésem is a bélyegekről szól.
2010-ben jelent meg a Montan-Press Kft. kiadásában ŐSZ ÁRPÁDtól a KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ BÉLYEGEK = PETROLEUM AND NATURAL GAS STAMPS c. könyve, mely 196 oldalas, reprezentatív, színes, A/4-es méretű és keménykötésű.